dimarts, 31 de gener del 2012

Noms importants en el món del Cuplet

Fa 50 anys, el juliol del 1962, va morir Francisca Marqués López, filla de  Tarassona, amb ella també morí l’esperit d’una època.  Havia arribat a Barcelona de molt jove,  s’establí al Poble Sec i treballà en un taller de confecció freqüentat per artistes de teatre; fou així, com inicià la seva carrera, el seu nom artístic: Raquel Meller,  una de les més famoses cupletistes .  
La música d'alguns dels cuplets catalans més coneguts dels anys 20 del segle passat, també ens ve de la mà d’una amiga seva, la Càndida Pérez Martínez que debutà al món del cuplet als 21 anys, com a cançonetista i, malgrat l’afinació i la delicadesa de  la seva veu, va deixar l’escenari per dedicar-se a la composició; és autora de les cançons més famoses i populars de Catalunya. Qui no coneix  La Marieta de l'ull viu, Les Caramelles,  Ball de Rams? En va compondre més de 25, que la Raquel Meller va donar a conèixer i va fer triomfar arreu d’Europa i de Sud-Amèrica. 
A finals del segle XIX i començaments del XX es vivia  una eufòria creativa en tots els camps, una revitalització de la identitat catalana. Molta gent hi va contribuir, cadascú des del seu àmbit, i  van ser unes dones amb empenta, treballadores, agosarades, avançades als costums del seu temps les que van donar vida a la música, a la cançó  i a la paraula.  
La guerra i la dictadura esfondraren part d’aquell esforç, però de nou, en un constant fer i desfer,  ressorgeix l’ànima del país. El 1971,  a l’emblemàtic teatre d’ El Molino, Càndida Pérez va poder assistir, com a convidada d’honor a “La nit del Cuplet Català” . 
Altres dones s’hi han sumat, cal esmentar la Núria Feliu i la Guillermina Motta que els han recuperat per a nosaltres perquè no es perdin en l’oblit del temps.

2 comentaris:

  1. Et felicito per recuperar la memòria de dones com Raquel Meller que va ser una gran artista. Fins i tot crec que va ser en els anys 50 o 60, que va reaparèixer com artista convidada en alguna revista de les que es feien en el Paralel.

    Llorenç Macías

    ResponElimina
  2. Una feina molt ben feta i treballada a fons. Resulta enriquidor, perquè hi ha detalls que desconeixia i molts que m'han vingut a la memòria.

    ResponElimina